Software License Management (SLM) ging over het vermijden van controles en sancties voor het hebben van te weinig licenties. Maar vandaag zijn veel organisaties over gelicenseerd  en betalen jaarlijks te veel voor het onderhoud en toepassingen die niet worden gebruikt en soms niet eens geïnstalleerd. Natuurlijk is het makkelijker om gewoon het aantal desktops, laptops en servers te tellen en de aankoop van een volume licentieovereenkomst te regelen van elke grote leverancier die alles dekt. Maar hoeveel geld je verspilt jaarlijks door dit te doen?

Veel organisaties beschikken ook niet over een geautomatiseerde manier om audit gegevens van de leveranciers te controleren. Voorafgaand aan de audit, moet een organisatie de licentie positie weten, zowel geïnstalleerd en gebruikte producten en gekochte licentierechten. Dit is vooral belangrijk voor serversoftware, indien de licentie gewoonlijk verbonden is aan een fysieke server, maar de software draait op virtuele gastbesturingssystemen. Veel organisaties besteden ook het grootste deel van hun software budget aan server software, dus het is vooral belangrijk om accurate en up-to-date gegevens op uw server installaties voor Microsoft, Oracle, IBM, SAP en anderen hebben.

Belarc’s unieke features voor Software License management (SLM)

Belarc producten bieden de volgende unieke mogelijkheden voor het beheren en optimaliseren van uw SLM taak:

  • Belarc verkreeg een Amerikaans octrooi in 2013 (US 8473607 B2), die automatisch bepaalt wanneer alle geïnstalleerde software het laatst werd gebruikt. Deze functie is zeer nuttig voor software harvesting, waar in plaats van de aankoop van extra exemplaren van Project, Visio of Office Pro, bijvoorbeeld, deze pakketten kunnen worden verplaatst van desktops, waar ze onbenut zijn naar degenen die ze nodig hebben, waardoor de kosten van extra aankoop en onderhoud worden vermeden. De Belarc methode ontdekt de laatst gebruikte tijd van alle geïnstalleerde toepassingen onmiddellijk en hoeft niet te worden geïnstalleerd voor een periode van zes maanden tot een jaar voordat de gegevens kunnen worden gebruikt.

  • Aan de server kant ontdekt BelManage automatisch alle virtuele machines (VM’s) en de afhankelijkheid mapping tussen de VM guests en de fysieke host machines. Deze gegevens zijn essentieel voor de licentie server software zoals SQL Server, Windows Server en Oracle databases. Deze informatie wordt gebruikt in de Data Analytics-rapporten waarin de ontdekte server gegevens  worden gecombineerd met de licentie-statistieken voor deze producten en de aankoop records. BelManage ondersteunt Windows, VMware en Linux hypervisors en het Windows, Linux en Solaris (x86) besturingssystemen voor servers.

Dit is waar een licentie-tool zoals Belarc’s Data Analytics module zeer nuttig kan zijn, omdat het de ontdekte gevallen van software, met de aankoop administratie en de huidige product licentie metrics van de vendors. Dit maakt het ook mogelijk voor onze eindgebruikers om what-if scenario’s te doorlopen om te zien welke licentie schema’s het beste werken voor hun organisatie.

US Patent us08473607-20130625-d00000

us08473607-20130625-d00000