Spyware

Wat is Spyware?

Ooit afgevraagd wat jouw computer aan het doen is op de achtergrond en waar al je data heen gaat? Met tienduizenden activiteiten op dagelijkse basis is het meer dan ooit belangrijk dat je begrijpt wat er daadwerkelijk gebeurt met jouw informatie.

Wikipedia: “Spyware is de naam voor computerprogramma’s (of delen daarvan) die informatie vergaren over een computergebruiker en deze doorsturen naar een externe partij. Het doel van spyware is meestal om geld te verdienen. De term komt van het Engelse woord spy, dat spion betekent, en het achtervoegsel ware, dat aangeeft dat het om software gaat.

De opkomst van spyware is mede het gevolg van het illegaal kopiëren van software. De programmamakers zoeken, nu ze minder inkomsten uit verkopen halen, naar andere manieren om geld te verdienen. Het toevoegen van spyware aan een programma is een manier. Zo zijn er bijvoorbeeld twee versies van het peer-to-peerprogramma Kazaa: het ene kost geld, het andere bevat spyware. Naast deze commerciële vorm van spyware bestaat er ook een vorm met meer criminele doeleinden.

Meestal weten gebruikers niets van de spywarefunctie van een programma. Er zijn echter varianten waarbij gebruikers wel over de spywarefunctionaliteiten ingelicht worden. Vaak vindt dit dan op een listige wijze in de algemene voorwaarden plaats. Detectieprogramma’s kunnen gebruikt worden om de spyware na installatie te ontdekken en eventueel te verwijderen. Deze werking is anders dan bij virusscanners. Deze voorkomen namelijk de installatie van ongewenste programma’s. Men moet wel oppassen voor slechte, valse en malafide spyware-detectieprogramma’s. Een aantal van deze programma’s werkt slecht of probeert de gebruiker aan te zetten tot het kopen van een betaalde variant, ofwel door middel van het geven van valse positieven, ofwel door zelf spyware of adware te installeren.

Spyware is een van de grootste gevaren geworden voor computers waarop Windows gebruikt wordt. Dit geldt speciaal voor gebruikers van Internet Explorer, vanwege de nauwe integratie van deze webbrowser met het Windows-besturingssysteem”.

Voorkomen is beter dan genezen

Net als ransomware is spyware schadelijke software die door middel van veel dezelfde methoden  als bij ransomware op uw computer wordt geïmplementeerd. Het verschil is dat spyware zich richt op het verzamelen van informatie over jou, zoals creditcards, socialezekerheidsnummers, jouw adres, locatie, enz., En stuurt het terug naar hun servers om in de toekomst te exploiteren.

Spyware kan best moeilijk zijn om te detecteren, omdat de meeste mensen zich niet eens realiseren dat ze besmet zijn. Het kan jarenlang informatie over jou verzamelen voordat het wordt ontdekt. Het kan zelfs worden gebruikt voor het overbrengen van andere bestanden over het netwerk, zodat het kan repliceren naar andere apparaten.

blackfog spyware preventie